Házak és építészek

 

Bárki bármit mondjon is, csodálatos kerületben élünk, fantasztikus házak falai között, tiszteletet parancsoló elődök jártak előttünk, gyönyörűséges örökséget hagytak ránk, melynek köveit és szellemiségét kötelességünk őrizni. Csak engedni kell, hogy a házak között bujkáló tavaszi napsugár sétára csábítson minket, és ahogyan az elegáns korzózás felélénkít, az ember úgy veszi észre az apró csodákat.

Bóka B. László

Sokan talán nem is gondolják, de Erzsébetvárosban 1207 olyan épület áll, amely száz évnél idősebb. A legtöbb ilyen ház a Rózsa és a Dob utcában található. A házakat, amelyekben ma élünk, magánemberek, építőtársaságok, nyugdíjpénztárak, egyletek, szövetkezetek, biztosító társaságok, bankok és alapítványok építették fel. A nagy magyar építészek éppúgy a kerületben hagyták „névjegyüket”, mint a kismesterek, akik néha tucatnyinál is több házat építettek fel. A házak többsége a XIX. és a XX. század fordulóján emelkedett az aszfalt fölé, abban az időben, amikor a romantika még vett egy utolsó lélegzetet, de már itt volt a historizmus, a neobarokk és a neoklasszicizmus is. Erzsébetváros a múlt építészeti szerkezetének és egy kialakulóban lévő világváros friss szövetének különösen megkapó keveréke.
Akinek van szeme, annak nem is szükséges magyarázni, hogy Erzsébetváros a főváros egyik legrégibb, legizgalmasabb, Európában is egyedülálló kerülete, amely az utóbbi években új erőre kapott, ma már egyre inkább a turisták kedvelt célpontja is. Kis csúsztatással szokták mondani, hogy Belső-Erzsébetváros a világörökség része – bár így volna – ám ez nem teljesen felel meg a valóságnak. Maradjunk annyiban, hogy a hivatalos világörökség listán az Andrássy út szerepel, és szokás Belső-Erzsébetvárost úgy emlegetni, mint ennek védőzónáját. Az azonban tény, hogy 2005-ben műemléki jelentőségű területté nyilvánították a környéket, amelyet a XVIII. századtól kialakult utcaszerkezet, a sajátos hangulatú átjáróházak, a zsinagógák, a fantasztikus épületek és a pörgő, új értelmet kapó belvárosi lét tesz egyedivé.
Nem akárkik határozzák meg építményeikkel a városrész arculatát, olyan építészek, akiknek munkáit ma már tanítják, épületeiket rajongók tartják számon és keresik fel, többek között: Ágoston Emil, Alpár Ignác, Czigler Győző, Feszl Frigyes, Hauszmann Alajos, Hild József, Komor Marcell, Lajta Béla, Löffler Sándor, Pollack Mihály, Steindl Imre, Vágó László vagy Wälder Gyula. A legtöbb épületet, szám szerint hetet Czigler, Hild, Löffler, Pollcak és Vágó építettek.
Hasonló a helyzet a megrendelőkkel, hiszen az építtetők között is olyan embereket találunk, mint: Friedmann Adolf mulatótulajdonos, Korányi Frigyes belgyógyász, Mauthner Ödön magkereskedő, Mai Manó fényképészmester, Klösz György fotográfus, Tolnai Simon lapkiadó, Zachár Antal Erzsébetváros elöljárója, Beliczay Béla mézeskalácsos vagy Goldberger Henrik a Párisi Nagyáruház tulajdonosa.
Utolsóként hadd említsek egy házat, amelynek tervezője nem tartozik az ismertek közé, Grünwald Mór, a ház ellenben a magyar szecesszió egyik túlburjánzó csodája volt. Igen, múlt időben, bár a ház ma is áll, de biztos vagyok benne, hogy benne lakók sem ismerik fel, milyen gyönyörű ékszerdoboz volt valaha a Rákóczi út 30. Egy bomba azonban 1945-ben letarolta.
Sétáljanak, nézelődjenek és fedezzék fel Erzsébetváros építészeti gyöngyszemeit, mert a város a miénk, mi élünk benne!

 

 

Példaképpen néhány építész erzsébetvárosi épületei, egyéb, neves fővárosi épülete zárójelben:
Ágoston Emil – Hungária úszócsarnok és gőzfürdő, Dohány utca 42-44. , ma hotel
Alpár Ignác – (Nemzeti Bank) lakó- és irodaháza Almássy tér 15.
Czigler Győző – Rózsák terei görög-katolikus templom, Gozsdu-udvar
Feszl Frigyes – Dohány utcai zsinagóga
Hauszmann Alajos – (Budavári Palota) New York palota
Hild József – (Szent István Bazilika) Dob utca 13. vagy Dohány utca 10.
Komor Marcell – (Erkel Színház) Dembinszky utca 45.
Lajta Béla – (Rózsavölgyi-ház) Rákóczi út 18.
Löffler Sándor – Kazinczy utcai zsinagóga
Pollack Mihály – (Magyar Nemzeti Múzeum) Király utca 21.
Steindl Imre – (Parlament) Állatorvosi Egyetem
Vágó László – Árkád Bazár Dohány utca 22-24., Hősök temploma
Wälder Gyula – Madách téri bérházak

 

 

About Author

client-photo-1
boka.laszlo

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?