Érdekességek tárházát nyújtja a városrész

HIGGYÉK EL NEKÜNK, OLYAN NINCS, AMI EBBEN A KERÜLETBEN NE VOLNA.

S

ugárút? Parancsoljanak, itt a Király utca: az Andrássy út még a tervezők álmaiban sem létezett, amikor a pesti nép már ezen a nyüzsgő promenádon kocsizott (omnibuszozott, lovagolt) ki az enyhet adó Városligetbe.

A nemzeti kultúra bástyája? Természetesen volt az is, csak sajnálatos módon leégett. Az István (ma Klauzál) téren már akkor magyar nyelvű színjátszás folyt, amikor a város szívében még jobbára csak német szót lehetett hallani.

Csemege a közlekedés-mániásoknak? Nos, mesélünk önöknek a régi 2-es villamosról: egyetlen, rövidke kocsival kanyargott a girbegurba, szűk utcákon, a megpakolt hordárok persze könnyedén lehagyták a taligájukkal, de akkor is: aki akart, géperővel közlekedhetett a Corvin áruház és a Teréz-templom között.

Amerikai álom? Akinek nem elég a csillogó-villogó, habos szépségű New York-palota, legyen kedves kifáradni a Bethlen térre. Ott kezdődik a Csikágó, amelyet olyan gyorsan építettek fel, mint egy amerikai nagyvárost – és a kortársak szerint a közbiztonság sem volt sokkal különb.

Fürdőélet? Mondanunk sem kell talán, hogy az is volt itt, igaz, nem hőforrásra, hanem hidegvíz-érre alapozva. Az elsőként Rumbach doktor által hasznosított vízre fűzték fel mindazokat a fürdőket és vízgyógyintézeteket, amelyek a pesti Országút és a Liget között pöttyözték a Király utca környékét.

Építészeti kuriózumok? Aki nem éri be Otto Wagner egyetlen magyarországi művével, a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógával, feltétlenül tekintse meg a Löffler-fivérek ortodox templomát, vagy az ugyancsak általuk tervezett Kertész utcai Cyklop-garázst, majd zárja a sort a lágymányosi hangulatú Barát utcával, alig pár lépésnyire a Rákóczi út zajától.

Nagybetűs kultúra? De hát, kérem, ebben a kerületben tartották az első hazai mozielőadást a millennium évében! A harmincas évektől a kilencvenesekig számos újságszerkesztőség és kiadóvállalat működött a New York-palotában; aki pedig gyűjtött valaha bélyeget, az bizonyára értékelni fogja, hogy a hazai bélyegmúzeum egy kifejezetten számára tervezett helyen működik Rimanóczy Gyula Dob utcai postapalotájában, a modern építészet immáron műemlék remekében.

Értik már, miért csak a hetedik kerületben bóklászunk? Tartsanak velünk!